Your country and preferred language.

Select your country Select language

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Menu
Search options
Close

Welcome to the largest bookstore in Sweden

Here you will find virtually everything that has been published on the Swedish book market in the last hundred years.

  • Safe payments and 21 days return policy with standard terms of delivery
Sveriges fältmarskalkar. Svenska fältherrar från Vasa till Bernadotte.

Sveriges fältmarskalkar. Svenska fältherrar från Vasa till Bernadotte.

Hardcover book. Historiska Media. 2003. 455 pages.

Fine Condition. Dust jacket in Very Good Condition. Illustrerad.

Flat rate shipping Sweden: 62 SEK
Pay with Swish

Publisher's information

ISBN
9789189442054
Title
Sveriges fältmarskalkar : svenska fältherrar från Vasa till Bernadotte
Author
Rosander, Lars
Publisher
Historiska Media
Year of release
2003
No of pages
455 pages
Binding
Inbunden
Weight
1077 g
Language
Svenska
Description
Sveriges stormaktssällning vilade under 1600-talet på de militära framgångar som landet uppnått på de europeiska slagfälten. Sverige var unikt när det gällde att skapa och leda förband, och det var under denna period som några av de mest framgångsrika fältmarskalkarna levde och verkade, som Johan Banér, Lennart Torstenson, Carl Gustaf Wrangel och Simon Grundel-Helmfeldt.

I praktverket Sveriges fältmarskalkar finns de med allihop, från Jacob De la Gardie som blev fältmarskalk 1609, till Johan August Sandels som utnämndes 1824. Författaren Lars Rosander berättar om svenska fältherrar under drygt 200 år. Skildringen inleds med en beskrivning av marskalkämbetet ur ett historiskt perspektiv; varför ämbetet uppstod och hur det kommer sig att det inte längre utses fältmarskalkar. Därefter följer biografiska avsnitt där fältherrarnas liv och gärningar presenteras. Biografierna varvas med skildringar av det krigiska förloppet och i stora drag redogörs för den svenska inrikes- och utrikespolitiken. Verket är rikt illustrerat; nästan samtliga fältmarskalkar har porträtterats, och skisser över militärhistoriskt intressanta fältslag finns återgivna.

Lars Rosander, tidigare officer, har varit verksam som författare i snart trettio år. Bland hans omfattande produktion kan nämnas Vargarna från Elba, som handlar om Napoleons agenter i ett febrigt Europa, och Gud beskydde tsaren, där han berättar om ett nertystat attentat mot den ryske tsaren i Stockholm 1909. Han har också skrivit om underrättelsetjänst under andra världskriget i Det hemliga huset. Tillsammans med Lennart W. Frick utgav han 1998 Det vakande ögat, som handlar om svensk underrättelsetjänst under 400 år.